sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Eettisiä ja ekologisia tekstiilivalintoja?

Tarvitsisin uudet lakanat. Päätin käyttää aamun netissä surffaten, josko löytyisi eettisesti ja ekologisesti valmistettuja lakanoita. Näyttävät olevan kiven alla. Tai ainakin vaikeasti löydettävissä.

Avukseni löysin Kuluttajaviraston Eko-ostajan. Suosittelen tutkimaan kyseiset sivut myös muiden kuin tekstiilien osalta.


Eko-ostaja 

Yritykset mainostavat ekopuuvillasta valmistettuja lakanoita, mutta niistäkään ei kerrota sen tarkemmin, miten he ovat ekopuuvillansa määrittäneet? Onko se luomutuotannolla valmistettua puuvillaa, kokonaan luomupuuvillaa vai onko vain osa luomupuuvillaa? Eko-ostajan opastamia tekstiilien ympäristömerkkejä ei ollut mainittu. Myöskään yritysinfoista ei löydy tarinaa, miten he toteuttavat eettisyyttä ja ekologisuutta tuotannossaan. En voi siis luottaa markkinointiin, että ekopuuvilla on aidosti ekopuuvillaa. Sitä se ei suinkaan aina ole. Esim. H&M mainostaa "Organic cotton" vaatteita, mutta niissäkin on useimmiten vain puolet luomupuuvillaa.

Aihe kirvoitti minut vielä tutkimaan tarkemmin kankaiden, lankojen ja vaatteiden alkuperää, eettisyyttä ja ekologisuutta...Kuluttajaviraston sivuilta luin mielenkiintoisen jutun vaateketjujen eettisistä periaatteista. Parhaat tulokset saivat H&M ja Mango ja ihme kyllä huonoimmat esim. Benetton ja Esprit, joissa vaatteet ovat kalliimpia.

Eettinen pikamuoti

Tällä hetkellä vaateostokseni ovat pannassa, sillä en tiedä mihin suuntaan tämä ekoherätykseni lähtee minua viemään. Pohdiskelen aikaisempia vaateostoksiani pikamuodin perässä ja esim. miten eettistä ja ekologista olikaan ostaa yhtään vaatetta Kauko-Aasian reissulta? Mutta parempi herätä myöhään kuin ei milloinkaan.

Kankaissa ja langoissa rakastan värejä ja ihania kuoseja, joten aina en malta toteuttaa ekologisia valintoja. Ekokankaat ja langat ovat usein yksivärisiä ja luonnonvärisiä. Pyrin kuitenkin suosimaan ennen kaikkea kotimaista ja luonnonmukaisia lankoja ja kankaita niin paljon kuin mahdollista. Merinovillan kohdalla pyrin ostamaan vain Mulesing-vapaata villaa. Tuo verta villavaatteissa -juttu oli aika veret pysäyttävä!

Verta villavaatteissa
Mulesing-vapaita merinovillalankoja

Eko-ostajan vinkkien mukaan jatkan siis ainakin lakanaetsintöjä ja pyrin yhä paremmin huomioimaan eettisyydeen ja ekologisuuden myös kangas- ja lankavalinnoissa. 

  • Valitse kestävää laatua. Pitkäikäisen tuotteen ekologinen jalanjälki on pienempi kuin lyhytikäisen.
  • Etsi ajatonta muotia. Silloin vaate ei ole koskaan poissa muodista.
  • Hoida tekstiiliä hyvin. Suurin osa vaatteiden ympäristövaikutuksista syntyy käytön aikana.
  • Käytä kirpputoreja. Kierrätä tarpeettomat tekstiilit uudelleenkäyttöön.
  • Hanki käsitöitä sekä käsi- ja taideteollisuuden tuotteita. Ne ovat paikallisia, yksilöllisiä ja ekologisia tuotteita.
  • Suosi luonnonvärisiä tekstiilejä. Keinoväreissä on ympäristön kannalta haitallisia värejä.
  • Valitse ympäristömerkitty tai reilun kaupan merkitty tuote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti